Elektrisk motor

Der er flere sjove science forsøg, som du kan gennemføre derhjemme. Et af dem handler om princippet i elektromagnetismen. 

Batterier

Princippet i elektromagnetismen

Elmotoren er bygget efter princippet i elektromagnetismen. Elektromagnetisme handler om, hvordan du kan skabe el (elektricitet), når du bevæge en magnet i forhold til en ledning, ligesom du kan bruge elektricitet til at få en magnet til at flytte sig.

Via magnetisme laver elmotorer elektrisk energi om til bevægelsesenergi. En elmotor er med andre ord en slags generator, hvor strømmen bruges til at skabe bevægelse.

Rundt omkring alle strømførende ledninger findes der et magnetisk felt. Prøv selv at teste det ved at holde en kompasnål nær en ledning. Det magnetiske felt går rundt om ledningen med feltlinjerne liggende som ringe omkring ledningen. Er ledningen i en ring, spiral eller spole, kan du få magnetfeltet til at have én bestemt retning, ligesom med en almindelig magnet.

Opdagelsen af elektromagnetisme har i høj grad ændret vores levevilkår på jorden. Næsten al den elektricitet, som vi forbruger i dag, bliver skabt ud fra princippet i elektromagnetismen - magneter og ledninger bevæges hurtigt i forhold til hinanden, hvorved en strøm induceres i ledningerne. Sådan virker vindmøller, kraftværker med mere og bilers generatorer producerer elektricitet.

(artiklen fortsætter under billedet)

Materialeliste

Et AAA batteri, en ledning og en knap-magnet

Til dette science forsøg skal du bruge følgende:

  • Et AAA batteri
  • En minimum 10 cm lang ledning, som er af-isoleret i begge ender
  • En kraftig lille knap-magnet (for eksempel en neodynium magnet)

 

Sådan gør du

Science forsøget med en elektrisk motor består af 3 trin i alt. Det er en god idé at læse alle trin igennem, før du går igang.

  • Hæng din kraftige lille knap-magnet i bunden af dit AAA batteri. Dit batteris minuspol er den flade bund.  
  • Hold den ene ende af din ledning på dit AAA batteris pluspol. Dit batteris pluspol er den med tappen i top. Før den modsatte ende af din ledning hen til din kraftige lille knap-magnet.
  • Nu begynder din kraftige lille knap-magnet at dreje rundt. Hvis du har et stykke papir, kan du tydeliggøre magnetens bevægelse ved at klistre det i bunden af din kraftige lille knap-magnet. Hvis du har et ur, kan du tælle, hvor mange omgange den tager i minuttet.

Tillykke! Nu har du ved hjælp af din magnet og dit batteri konstrueret din egen lille elektriske motor.

(artiklen fortsætter under billedet)

To vindmøller laver strøm via princippet i elektromagnetismen 

Hvis du har mod på mere

Du kan også lave en elektrisk motor på en anden måde, hvis du har mod på mere. Du skal bruge kobbertråd, kraftig ståltråd, to ledninger, et 9V batteri og en kraftig magnet (for eksempel en neodynium magnet).

  • Først skal du forme en lille spole af dit kobbertråd. Det kan du gøre ved at snurre din kobbertråd flere gange rundt om din ene finger på det samme sted. Hvis din kobbertråd er isoleret, skal du fjerne isoleringen i de to ender, der hvor du skal skabe kontakt med dit stativ.
  • Nu skal du hænge din kobbertråd i et lille stativ formet af din kraftige ståltråd. Du skal lave et stativ med to ben, som holder din kobbertrådspole i midten mellem de to ben. Stativet skal kunne stå af sig selv, og din spole skal kunne rotere frit i midten. Du kan også bruge pap eller plastik til at holde dit stativ, hvis du ikke kan få det til at stå af sig selv.
  • Bagefter skal du med din ene ledning forbinde den ene udgang af dit 9V batteri til den ene side af stativet af din kraftige ståltråd med din spole i midten. Med din anden ledning skal du forbinde den anden udgang af dit 9V batteri til den anden side af din kraftige ståltråd med din spole i midten. 
  • Til sidst skal du prøve at holde din kraftige magnet hen i nærheden af spolen. Nu roterer spolen ganske hurtigt. Ellers skub den lidt i gang.

Der er kun en ganske lille modstand i kredsløbet. Derfor trækkes en vældig strøm af dit 9V batteri, som derfor tappes forholdsvist hurtigt. Du kan også mærke, at kobbertråden bliver varm.

Hvis din spole ikke roterer, har den ikke kontakt, så der kan løbe en strøm igennem. Flyt lidt rundt på placeringen af din spole i forhold til din kraftige magnet. Vend eventuelt din spole eller din kraftige magnet om, og prøv at skubbe spolen i gang. Undersøg også om din spole er ordentligt afbalanceret.

(artiklen fortsætter under billedet)

H.C. Ørsted var en dansk fysiker, kemiker og farmaceut

H. C. Ørsted

Hans Christian Ørsted, også kaldet H.C. Ørsted, blev født i 1777 i Rudkøbing og i 1851 i København. Ørsted var en dansk fysiker, kemiker og farmaceut. I Videnskabernes Selskab var han et meget aktivt medlem, og han fremlagde både egne og andres videnskabelige resultater samt nye videnskabelige opfindelser, når de afholdte møder i selskabet.

I 1820 opdagede Ørsted princippet i elektromagnetismen. Under en række forelæsninger, som Ørsted holdt i foråret 1820, blev tanken om sammenhængen mellem elektricitet og magnetisme særlig levende hos ham. Han sendte en stærk udladning gennem en fin platintråd og opdagede, at en magnetnål, som befandt sig i nærheden, derved kom i bevægelse. Han viser, at der er tale om en vekselvirkning mellem de to naturkræfter, mens legemerne, der bærer dem, og omgivelserne er uden indflydelse. 

Betydningen af Ørsteds opdagelse var stor, og den blev kort efter udgangspunkt for en række andre opdagelser.

Vi ses i Læringshuset