Papirraket drevet af luft

Der er flere sjove science forsøg, som du kan gennemføre derhjemme. Et af dem handler om raketprincippet, som du kan læse mere om her.

Bemærk, at der sættes cookies fra videoudbyderen ved afspilning af denne video.

Raketprincippet

I Newtons Tredje Lov står der, at enhver aktions påvirkning skaber en ligeså stor modsatrettet reaktions påvirkning. Denne lov kalder vi raketprincippet, fordi det samme princip kan udnyttes ved en raketaffyring.

Du kan med andre ord skabe en nedadgående aktion, der på samme tid skaber en ligeså stor reaktion i opadgående retning. Kraftpåvirkningen kan faktisk, hvis den er stor nok, løfte en raket helt ud af jordens atmosfære.

(artiklen fortsætter under billedet)

Elev flyver med papirfly

Det er det samme princip som gælder, for eksempel hvis du står på et skateboard og kaster en bold til højre, så vil det skateboard, du står på, rulle til venstre. Hvor hurtigt det går afhænger af, hvor tung bolden er og hvor hurtigt den bliver kastet. En badmintonbold vil ikke flytte skateboardet ligeså meget som en bowlingkugle.

Du kan også prøve princippet af, hvis du puster en ballon op og giver slip på den. Sammenlignet med skateboardeksemplet svarer den luften, som ryger ud af ballonen, til kuglen, mens selve ballonen svarer til skateboardet. Det er det samme, som gør sig gældende med en raket.

(artiklen fortsætter under billedet)

Materialeliste

En flaske af blød plast, et stykke slange, en rulle tape, et stykke træ, en hæftemaskine og en stak papir

Til dette science forsøg skal du bruge følgende:

 • En halvandenliters flaske af blød plast
 • Et stykke slange (eller rør)
 • En rulle tape
 • Et stykke træ
 • En hæftemaskine
 • En stak papir

 

Sådan gør du

Science forsøget med en papirraket drevet af luft består af 7 trin i alt. Det er en god idé at læse alle trin igennem, før du går igang.

 • I det første trin skal du tage din halvandenliters flaske af blød plast og sætte din slange fast i flaskens åbning. Du skal sørge for, at overgangen mellem din flaske og din slange er helt tæt. Brug bare rigeligt med tape fra din taperulle.
 • I andet trin skal du sætte din flaske med din slange fast på dit bræt. Tjek lige trin tre inden du taper det hele på plads.
 • Her i tredje trin er din udfordring, at du på en eller anden måde skal få den anden ende af din slange, som ikke sidder fast på din flaske, til at stå ret op i luften. Den kan være en hjælp at bruge et rør, hvis du har et. Nu er din affyringsrampe ved at være klar til brug.
 • I det fjerde trin skal du forme en spids raket ud af dit papir. Rul papiret rundt, så den får form som en cylinder og luk den med dit tape. Den kan være, du måske også skal bruge lidt lim. Husk din raket skal være lidt større, end din slange, som er anvendt på affyringsrampen.
 • I femte trin skal du trykke din raket flad i den ene ende og folde den spids. Her kan du bruge din hæftemaskine til at holde spidsen sammen.
 • Her i sjette og næstsidste trin skal du bygge vinger af af dit papir til din raket. Brug dit tape til at fastsætte vingerne på din raket. Du kan også farvelægge din raket, hvis du har nogle farveblyanter.
 • Nu er du nået til sidste og syvende trin. Du skal hoppe eller stampe, så hårdt du kan, på halvandenliters flasken. Nu skulle din raket gerne flyve af sted ud i luften. Prøv eventuelt at sigte efter en målskive og giv point efter, hvor godt du rammer.

Tillykke! Nu har du ved hjælp af din halvandenliters flaske af blød plast, din slange og dit papir lavet din egen lille papirraket drevet af luft. Lav eventuelt flere rakatter, så du kan se, hvilken raket der virker bedst.

(artiklen fortsætter under billedet)

Rumraket letter fra jorden En rigtig rumraket letter fra jordens overflade via raketprincippet

Det skete der

Din halvandenliters flaske var fyldt med luft, og luft består af såkaldte molekyler. Da du hoppede eller stampede på din flaske, klemte du flasken hårdt sammen og skubbede derved samtidig til alle luft molekylerne. Molekylerne i din flaske kunne kun komme ud gennem flaskens åbning og slange indtil de mødte din raket.

Til sidste skubbede molekylerne altså til raketten, som derefter fløj af sted. Du kan betragte luften som en slags fjeder, der overfører kraften fra din fod gennem slangen til raketten.

(artiklen fortsætter under billedet)

Portrætmaleri af Isaac Newton Sir Isaac Newton var en engelsk matematiker, fysiker og astronom

Sir Isaac Newton

Sir Isaac Newton blev født i 1643 og døde i 1727. Newton var en engelsk matematiker, fysiker og astronom, som blandt andet formulerede love om tyngdekraft, massetiltrækning og legemers bevægelse.

I værket "Naturfilosofiens matematiske principper", et af de mest betydningsfulde videnskabelige værker nogensinde, gav han en matematisk beskrivelse af de love, som styrer himmellegemers bevægelse. Det vil sige månens bevægelse om jorden og planeternes bevægelse om solen. Han havde altså en mekanisk opfattelse af universet, hvor universet adlyder matematiske universelle love. 

Newtons tredje lov (N3) er den sidste af de tre kendte love, Newton fremsatte, som har haft decideret betydning for fysikken, nærmere bestemt mekanikken. Newton har på den måde haft stor betydning for matematikken samt for fysikken ved sin gravitationslov.

Vi ses i Læringshuset!